Hogyan működnek az egészségpénztárak?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakról

Az öngondoskodás egyik fontos eleme saját és szeretteink egészségének, jólétének biztosítása, amelyben az egészség- és önsegélyező pénztárak segítik a pénztártagokat.

Az egészségpénztári tagok egészségügyi kiadásaikat – magánegészségügyi szolgáltatásokat és egészségügyi termékeket – finanszírozhatják akár egyéni befizetéseik vagy munkáltatói hozzájárulásaik révén.

A pénztári tagsággal rendelkezők befizetéseik után évi 20%, akár 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosultak az éves személyi jövedelemadó bevallás során, és ezt az adókedvezményt a NAV a tagok által választott önkéntes pénztári egyéni számlájukra utalja át.

Jó tudni

Hogyan működik?

Az egészségpénztári tag tagsági jogviszonyt létesít az egészségpénztárban, ezt követően pedig a pénztártag előre gyűjtheti a váratlan élethelyzetekre (pl. munkanélküliség) félretett megtakarítását, de akár fedezheti egyéb költségeit is.

Az egyéni befizetések segítségével vagy a munkáltatói hozzájárulás révén a pénztártag különböző szolgáltatásokat és termékeket finanszírozhat. Ilyenek lehetnek akár a különféle egészségügyi szolgáltatások, mint például magánegészségügyi vizsgálatok (szűrővizsgálatok, szakorvosi vizsgálatok) vagy akár olyan termékek, mint a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök.

Az egészségpénztári tagok akár olyan önsegélyező, családi szolgáltatásokra is fordíthatják megtakarításaikat, mint amilyenek a gyermekvállalással kapcsolatos költségek, beiskolázással járó kiadások, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés.

Az igénybe vett szolgáltatások és megvásárolt termékek költsége megtéríthető készpénzes vagy bankkártyás fizetéssel, ezekben az esetekben a költség elszámolásához az erről kiállított eredeti számlát kell benyújtani az egészségpénztárhoz. Egészségségkártyával történő fizetés esetén a pénztártagnak nincs további teendője, az elszámoláshoz tartozó adminisztrációt az Pénztár és az adott szolgáltató közvetlenül intézi.

További tudnivalók

Miért éri meg Önnek?

Rövid és hosszabb távon is gondoskodjon egészségcélú megtakarításairól, megmutatjuk milyen előnyökkel jár az egészség- és önsegélyező pénztári tagság.