Idén negyedik alkalommal rendezte meg az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve az ország egyik legnépszerűbb pénzügyi versenyét, a Pénzmesterek vetélkedőt. 2022-re már rekordszámú, több mint 4300 diák regisztrált az online versenyre. De az idei vetélkedő nem csak azért volt különleges, mert tovább bővült a verseny létszáma és tudástára, hanem mert idén azokat a tanárokat is díjazták, akik kitartó munkájukkal támogatták a diákok felkészülését. A nyertesek a Pénzügyminisztériumban vehették át a díjakat.

Idén immár negyedik alkalommal indította el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) az ország egyik legnépszerűbb pénzügyi témájú versenyét, a Pénzmesterek vetélkedőt. A megmérettetésre esre, több mint 4300 diák regisztrált, bővítette és tette próbára a tudását a több, mint 1,5 millió forint összértékű nyereményekért. A középiskolásoknak szóló online verseny idén is a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve valósulhatott meg. Továbbá 2022-ben szakmai szponzorként támogatta a Pénzmesterek megvalósulását a Budapesti Értéktőzsde, az OTP Egészségpénztár és a Pannónia Nyugdíjpénztár is.

„Az ÖPOSZ fontos küldetésének tartja, hogy megfelelő tudást biztosítson a jövő generációinak a sikeres anyagi öngondoskodás és pénzügyi tudatosság megalapozásához. Így hatalmas öröm számunkra, hogy évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés a Pénzmesterek iránt, hiszen a több ezer elért diákon keresztül az ő szüleiknek is segítünk megtenni az első lépést a tudatosság felé” – mondta Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke, aki azt is kiemelte: „az idei vetélkedő nem csak azért volt különleges, mert tovább sikerült bővíteni a verseny tudástárát és létszámát, hanem mert idén azokat a tanárokat is díjaztuk, akik kitartó munkájukkal támogatták a diákok felkészülését”.

Az értékes nyeremények megszerzése azonban közel sem volt egyszerű feladat. A verseny 2022 március 07-től 2022 május 15-én éjfélig zajlott. Ezalatt a diákok minden héten 10-10 kérdésből álló kérdőívet kaptak. Az alapszakasz lezárása után a legjobb 50 versenyző bekerült a döntőbe, ahol egy utolsó kvíz kitöltése várt rájuk, illetve egy esszéfeladatot is el kellett végezniük. Ezek középpontjában a pénzügyi és az öngondoskodáshoz kapcsolódó alapismeretek álltak. A felkészülésben a felhasználói fiókkal elérhető Tudástár és gyakorló kvíz is segítették a diákokat.

„A Pénzügyminisztérium fontos feladatának tartja, hogy támogassa a fiatalokat pénzügyi ismereteik bővítése során, ennek elérésében pedig az ilyen játékos vetélkedőknek kiemelt szerepük van. A tavalyi sikerek után a minisztérium 2022-ben is különdíjat ajánlott fel a legötletesebb esszék fiatal megalkotóinak. Az rövid klipek készültek a szerzők szereplésével, hogy a korosztályuk más csatornákon keresztül is megismerhesse a legjobbak meglátásait és tanácsait e fontos témában” – emelte ki Tóth Tibor, az Államháztartás Finanszírozásáért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepélyes díjátadón.

Viszont még így is akadt jó néhány olyan kérdés, ami a döntősök közül is többeknek komoly fejtörést okozott és beletört a bicskájuk.  Összegyűjtöttünk néhány olyan kérdést és választ, amelyek még az idei verseny legjobbjain is kifogtak!

Klímakockázat és zöld kötvény

Még a döntősök közül is többeken kifogott a fenntartható gazdaság témaköre, amely többek között a klímakockázat részleteit is körül járta. Úgy tűnik, ez az új témakör viszont becsapósnak bizonyult, még a döntősök közül is kevesen adtak nemleges választ arra, hogy mérhető-e a klímakockázat. A helyes megfejtés szerint viszont a klímakockázatok mérésére alkalmas módszertanok jelenleg még csak kezdeti, fejlesztés alatti stádiumban vannak, és csak szűk körben terjedt el használatuk. A hagyományos kockázatkezelés és azon belül is a kockázatértékelés ugyanis múltbéli adatokra alapozva határozza meg a kockázatok mértékét. A klímakockázatok speciális tulajdonságai miatt viszont nem létezik elegendő múltbeli adat, ezért újfajta módszertanokra, például forgatókönyvelemzésre vagy stressztesztekre van szükség, hogy számszerűsíteni lehessen a kockázatokat.

Egészségpénztárak – nem csak neked

Az Egészségpénztári kategóriában sokak bedőltek annak, hogy milyen két csoportot különítünk el pénztártagok kedvezményezettjei között. Ez pedig nem más, mint a haláleseti, illetve a szolgáltatási kedvezményezettek. Az előbbiek közé azok tartoznak, akik a pénztártag igazolásával a halála után igénybe vehetik megtakarítását. A másik csoport a szolgáltatási kedvezményezettek, ők a tag által kijelölt közeli hozzátartozók, akik igénybe vehetik a pénztár és annak partnerei szolgáltatásait a tag számlájának terhére. A megjelölt kedvezményezettek számában nincs limit.

Nyugdíjpénztárak – mi van a háttérben

A Nyugdíjpénztári kategóriában is akadt néhány nehezebb feladvány. A legtöbb pont a közgyűlés/küldöttközgyűlés feladataira vonatkozó kérdéseknél úszott el. Még a döntősök közül is volt, aki elbizonytalanodott azzal kapcsolatban, hogy az ő hatáskörükbe tartozik dönteni többek között a pénztár könyvelését ellenőrző könyvvizsgáló, valamint a pénztár irányítását végző Igazgatótanács felől, sőt még a pénztár pénzügyi-gazdasági terveinek és beszámolóinak elfogadása is a feladatkörük része.

 

A Pénzmesterek verseny 2022-es díjazottjai

De természetesen egy-egy elvétett válasz még nem jelentette azt, hogy már nincs is esély elnyerni a legjobbaknak járó díjakat. Az összesített pontok alapján íme a végső rangsor, ők lettek 2022 Pénzmesterei:

Pénzmesterek verseny:

 1. Helyezett: Szafián Petra – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 2. Helyezett: Szafián Réka – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Helyezett: Lénárt Csongor – Szeged, Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Nyugdíjpénztári kategória:

 1. Helyezett: Riegler Csenge – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 2. Helyezett: Kiss Botond Attila – Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
 • Helyezett: Varjú Rozália – Szeged, Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum

Egészségpénztári kategória:

 1. Helyezett: Kancsal Levente Mihály – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 2. Helyezett: Papp Gergő – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Helyezett: Hajas Evelin – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium

További díjazottak:

 • Legjobb 9. évfolyamos diák, aki más díjat nem nyert: Bakó Dominik – Körmend, Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola
 • Legjobb 10. évfolyamos diák, aki más díjat nem nyert: Simon Gergely – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Legjobb 11. évfolyamos diák, aki más díjat nem nyert: Kovács Bence – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium

A legjobb esszét író diákok:

 • Szőke Miksa – Budapest, Budapesti Innovatív Technikum, Gimmnázium és Szakképző Iskola
 • Szafián Petra – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Kiss Botond Attila – Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
 • Szafián Réka – Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium

Díjazott felkészítő tanárok:

 • Az I. és II. helyezett felkészítő tanára: Kiss Zoltán
 • helyezett felkészítő tanára: Kristó Zsuzsanna
 • A versenyben legtöbb diákot elindító osztályfőnök: Sándorné Nyitrai Ágota

A díjazott iskolák:

 • Pénzmester verseny legeredményesebb iskolája: Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
 • Legtöbb diákot indító iskola: BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum
 • Az iskola, amely az első 100 versenyző közül a legtöbbet delegálta: Kőszeg, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium