A Makronóm Intézettel közösen összeállított javaslatcsomagunk célja, hogy erősítse az öngondoskodást a nyugdíjcélú megtakarításoknál. A Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz eljuttatott csomag erősítené a munkáltatói szerepvállalást, a befizetések utáni adó- és járulékbevételekre is alapozva növelné a pénztári taglétszámot.

A javaslatok között szerepel az az elképzelés is, amelynek alapján a munkáltatók automatikusan havonta 10 ezer forintot fizethetnének be adó- és járulékmentesen a dolgozók pénztári számlájára, ha az alkalmazottak is ugyanekkora befizetést vállalnak. További javaslat, hogy a befizetések után járó adókedvezmény vagy annak egy része alakuljon át alanyi jogon járó állami támogatássá, így azok is megkaphatnák ezt az ösztönzőt, akik nem tudják igénybe venni az szja-visszatérítést.

Azt is felvetettük, hogy a 2014 óta változatlan 150 000 forintos éves szja-visszatérítési plafon évente a minimálbér változásával azonos arányban emelkedjen, hogy megtartsa értékállóságát és ösztönző erejét a hosszútávú nyugdíjmegtakarításban gondolkozók számára.

Olyan megoldások is felmerülnek, amelyekkel hatékonyabban lehetne felhasználni az önkéntes pénztári megtakarításokat a magyar gazdaság élénkítése, illetve speciális feladatainak megoldása érdekében. A devizakitettség korlátozásával például növelhető lenne a hazai eszközök (részvények, kötvények) iránti kereslet, egy új befektetési instrumentum létrehozásával és abba történő invesztícióval pedig a pénztárak még a jelenleginél is jobban tudnák támogatni a kormányzat törekvéseit, így különösen az energetikai fejlesztéseket. Ez a befektetési forma ráadásul jól illeszkedhetne az MNB ESG célkitűzéseihez is.

Az ÖPOSZ javaslatait az ado.hu cikke is részletesen ismerteti, amely ide kattintva olvasható.