Az állam évi akár 150 ezer forint szja-visszatérítéssel ösztönzi az öngondoskodás két speciális formáját, a nyugdíj- és az egészségpénztári előtakarékoskodást. Sok esetben magunknak is tennünk kell valamit, hogy ne vesszen el ez az összeg.

Az szja-visszatérítés az éves megtakarítás 20 százaléka lehet, összesen legfeljebb 280 ezer forint. Az egyes megtakarítási formák esetén más-más összeg igényelhető: maximum 100, 130, illetve – a nyugdíj- és egészségpénztár esetében is – 150 ezer forint. Ez lesz az összeg, ami a befizetett adónkból az állami költségvetés helyett a saját pénztári számlánkra kerül.

Egyes esetekben ez a visszatérítés nem automatikus, hanem az adózónak kell róla nyilatkozni. Az szja-bevallás májusi határidejéig sok nyugdíj-, illetve egészségpénztári tag nem tölti ki az adóbevalláshoz tartozó nyilatkozatot az szja-visszatérítésről. Ezzel ők évente több milliárd – 2022-ben például mintegy ötmilliárd – forintról mondanak le. Ugyanakkor az adóvisszatérítés lehetősége nem feltétlenül vész el akkor sem, ha az adóbevalláskor elmulasztunk nyilatkozni.

Pontosan hogyan működik a visszatérítés?

Ha csak egyetlen adó-visszatérítésre jogosító megtakarításunk van (például önkéntes nyugdíjpénztár vagy egészségpénztár), amelyre 20 százalékos szja-visszatérítés jár, akkor a NAV által elkészített szja-bevallás tervezetébe belekerül a pénztári befizetések után járó szja-visszatérítés összege. Így nincs teendő, nem kell külön rendelkeznünk róla.

Ha viszont több megtakarításunk van (például nyugdíjpénztári és egészségpénztári is), akkor szükség lehet nyilatkozatra. Az egyes megtakarításokhoz járó szja-visszatérítést ugyanis csak az egyik megtakarítási számlára lehet kérni, és a NAV nem tudhatja, hogy melyik pénztárban szeretnénk gyarapítani a számlánkat.

Ilyenkor rendelkeznünk kell: az önkéntes pénztárak listájából ki kell választanunk azt a pénztárat, ahova a visszatérítést kérjük. (Ha viszont volt az előző évben bevallásunk, és változatlanul ugyanabba a pénztárba kérjük a visszatérítést, akkor a NAV-tervezet ezt fogja tartalmazni, és csak akkor kell nyilatkoznunk, ha ezen változtatni szeretnénk.)

Tehát ha

  • több pénztárban vagyunk tagok, és
  • nincs előző éves bevallásunk, vagy
  • van, de szeretnénk azon változtatni,

akkor mindenképpen ki kell egészíteni a tervezetet a kedvezményezett pénztár megjelölésével. Ha ezt elmulasztjuk, akkor hiába szerepel a NAV által készített bevallási tervezetben az adójóváírás jogossága, azt nem fogjuk megkapni.

Hogyan ne vesszen el a visszatérítés?

Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy nem feltétlenül vész el ez az szja-visszatérítés akkor sem, ha az szja-bevallásban májusban elmulasztottunk rendelkezni. Ilyenkor önellenőrzés beadásával pótolhatjuk a rendelkezést.

Fő szabály szerint erre a bevallás évét követő öt évben van lehetőségünk: azaz ha idén elfelejtettük, egészen 2029 végéig megtehetjük. Másképpen: ha az utóbbi öt évben – néha vagy akár mindig – elmulasztottunk nyilatkozni a megtakarítás után járó szja-visszatérítésről, idén év végéig utólag, akár öt évre visszamenőleg is nyilatkozhatunk.