GYIK – ÖNYP

Tudnivalók az Önkéntes Nyugdíjpénztárakról

Az önkéntes nyugdíjpénztárak nonprofit szervezetek, önkormányzati alapon működnek. Az elérhető nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári konstrukciók sajátossága, hogy a pénztár a tagok tulajdona, a tagok vagyonát kezelő pénztár működését a tagokat képviselő küldöttközgyűlés határozza meg.

Az önkéntes pénztári megtakarításoknak számos előnye van: a befizetések után 20 százalékos adóvisszatérítés jár, ami évente elérheti a 150 ezer forintot. A visszaigényelhető adót az adóhatóság, a tag által választott önkéntes pénztárba utalja, ahol az – költséglevonás nélkül – gyarapítja a tag számláját.

A megtakarításokkal elért hozam 10 év után adómentesen felvehető. Tekintettel azonban arra, hogy az elmúlt 10 év tapaszatalatai alapján a pénztárak az inflációt meghaladó mértékű, kedvező hozamokat értek el, előnyösebb lehet a hozamokat a pénztárban tartva újra befektetni a valódi hosszú távú nyugdíjcélt szem előtt tartva.

Fontos további előny, hogy az önkéntes pénztári megtakarítás adó- és illetékmentesen örökölhető. A megtakarítás arra is alkalmas, hogy esetleges kölcsönhöz segítse a pénztártagokat, meghatározott idejű tagsági viszony után ugyanis kedvező kamatozású tagi kölcsönért fordulhatnak a pénztárakhoz a tagok.

Ezzel az adókedvezménnyel támogatott, kedvező hozamot ígérő, alacsony költséget tartalmazó befektetési/megtakarítási formával a pénztártagok kiegészíthetik majdani állami nyugdíjukat, ezzel erősítve az időskori biztonságukat. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás tehát optimális és biztonságos megoldást nyújt azok számára, akik hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításra és tudatos öngondoskodásra törekednek.

Az önkéntes megtakarítást maga az Alaptörvény is védi. A tagok önkéntes befizetései tulajdonvédelmet élveznek.

Egy pénztártag egyszerre több pénztárnak is tagja lehet, illetve bármikor válthat pénztárat.

A tagok az egyéni számlájukon halmozódó összeghez leghamarabb a 10 évig tartó, úgynevezett várakozási idő letelte után juthatnak hozzá. Ennek letelte után a megtakarítás hozama vehető fel adó- és járulékmentesen, ugyanakkor a felhalmozott vagyon tőkerészét csak a rárakódó terhek (adó és egészségügyi hozzájárulás) kifizetésével lehet a nyugdíjkorhatár betöltése előtt felvenni. További fontos szabály, hogy a tagsági viszony megtartása mellett kifizetés legfeljebb háromévente egy alkalommal teljesíthető.

Mindez a tagok érdekeit védi, hiszen így biztosítható az igazán hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő és a nyugdíjas tagoknak 2016-tól lehetőségük van az egyösszegű szolgáltatás kérése mellett hozam-, részösszeg-, valamint részjáradék kifizetésre is.

Nézze meg videónkat, hogy megtudja miért jók az önkéntes pénztárak!

10 tény a pénztárakról

  • A pénztárak az MNB hivatalos tájékoztatása alapján is az egyik legalacsonyabb költségszinttel működő megtakarítási formát jelentik (0,78% átlagos költségszint) ma a megtakarítási piacon, így az ügyfelek számára rendkívül kedvező megoldást jelentenek.
  • A két évtizedes múltra visszatekintő, saját tagjaik tulajdonában álló önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak összesen több mint kétmillió tagja van
  • A kasszák több mint 1 600 milliárd forint vagyont kezelnek.
  • Az önkéntes pénztárak működése egyszerű, érthető, emellett rugalmas és olcsó.
  • A pénztári rendszeren belül az önkéntes nyugdíjpénztárakban több, mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára, akiknek átlagos vagyona már 1,5 millió forint felett van
  • Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai a megtakarítás során több portfólió közül választhatnak, így egyéni élethelyzetüknek, koruknak, céljaiknak megfelelő kockázatviselési lehetőségek között dönthetnek egyszerűen, komoly pénzügyi, befektetési szakértelem nélkül is.
  • A pénztárak rendre remekül teljesítenek, magas hozamokat biztosítanak alacsony költség mellett.
  • Az egészségpénztárak taglétszáma megközelíti az egymillió főt, ám a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt közel hárommillió ember napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik.
  • A magyar egészségügyi rendszer finanszírozása 35 % körüli arányban magánforrásokra támaszkodik, ez Európában kiugróan magas arány. Az egyetlen jelenleg értelmezhető méretű, egészségügyi öngondoskodásra alkalmas intézményi finanszírozó az egészségpénztár.