Hogyan működnek a nyugdíjpénztárak?

Pénztártagság létesítése

Önkéntes nyugdíjpénztár tagja lehet bármely 16. életévét betöltött személy, aki belépési nyilatkozat kitöltésével jelzi belépési szándékát. A szándéknyilatkozat pénztári elfogadásával létrejön a pénztártagsági jogviszony. A tagsági okirat igazolja a nyugdíjszámla megnyitását. A tagsági jogviszony létrejöttével együtt a pénztár a tag nevére szólóan ún. egyéni számlát nyit, amelyen a tag megtakarítását gyűjti (nyugdíjszámla).

Egyes pénztárak már online számlanyitásra is lehetőséget kínálnak, melynek segítségével a személyes ügyintézés teljesen kikerülhető és akár már a kanapéról ülve is elkezdhetik az új belépők a nyugdíjpénztári számla megnyitását.

Jó tudni

A nyugdíjpénztári számla

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a tag javára nyitott egyéni számlán történik. Az egyéni számlán a befizetések és azok befektetése révén elért hozamok képezik a megtakarítást. A tag által teljesített befizetést tagdíjnak, a munkáltató által teljesített befizetést tagdíjhozzájárulásnak nevezzük. A munkáltató vagy egyéb személy, szervezet ezen túl pénzügyi támogatással, adománnyal is növelheti adott tag megtakarítását. A nyugdíjpénztári megtakarítást az állam is támogatja. A támogatás befizetés alapú: a tag által és a munkáltató által fizetett tagdíj összege után jár állami támogatás, melynek mértéke a befizetés 20%-a, legfeljebb évi 150 ezer forint.

Mi történik a megtakarítással?

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyéni számlára befizetett összegeket befekteti, a befektetéseken elért hozamot az egyéni számlán jóváírja. A kisebb pénztárak általában maradtak az egyportfóliós rendszernél, jellemzően a nagyobb pénztárak kínálnak több portfóliót. Ezek a pénztárak taglétszámuk és vagyonuk nagysága alapján 2-6 választható portfóliót működtetnek. Az úgynevezett választható portfóliós rendszer az, amiben a tag eldöntheti, melyik portfólióban kívánja kezeltetni a megtakarítását.

A portfóliók befektetéseit jogszabály szabályozza: többek között állampapírba, részvénybe, kötvénybe és ingatlanba fektethetnek a pénztárak. Az egyes portfóliók különböző szintű befektetési kockázatot képviselnek, amelyek hozama is eltérő: az alacsony kockázatú portfólió alacsonyabb mértékű, de biztosabb hozamú, a magasabb kockázatú portfólió magasabb hozammal kecsegtet. A kockázatosabb portfóliókban nagyobb eséllyel előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a hozam negatív, hosszú távon azonban sokkal nagyobb összeg takarítható meg segítségükkel.

A választható portfóliós rendszerben (VPR) az egyes portfóliók úgy kerülnek kialakításra, hogy minden pénztártag találjon olyan befektetési lehetőséget, aminek a kockázatát fel tudja vállalni. A nyugdíjkorhatár felé közeledve azonban tanácsos egyre kevésbé kockázatos portfóliót választani. Az egyéni számlákon a nettó hozamot írják jóvá.

 

Nyugdíjkiegészítő szolgáltatások

Az önkéntes pénztári törvényben megfogalmazott nyugdíjkorhatárt betöltött személy a pénztártól kifizetést kérhet, ez a kifizetés a nyugdíjkiegészítő szolgáltatás. A szolgáltatások köre széles: egyösszegű kifizetés, a teljes egyenleg terhére; pénztári járadékok; biztosítótól vásárolt életjáradék; egyösszegű kifizetés és járadék kombinációja.

Kezdetben a szolgáltatás igénylése és kifizetése a tagsági jogviszony megszűnéséhez vezetett, de 2016-tól lehetőség van a tagsági jogviszony megtartása mellett, akár még a tagdíjfizetést is folytatva szolgáltatás kifizetést kérni. Ez egy rugalmas megoldás, amely a nyugdíj mellett dolgozó tagok számára előnyös. A legutolsó szolgáltatás kifizetése után a tag tagsági jogviszonya megszűnik.

További tudnivalók

Miért éri meg Önnek?

Egyéni tag vagyok

Öröklés, kifizetés, egyéb kérdések. Mindenre tudjuk a választ!

Munkáltató vagyok

Érdekli, hogy a munkavállalók számára miért lehet vonzó megoldás a nyugdípénztári tagság?