Miért éri meg?

Miért éri meg?

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás előnyei

  • a minimális tagdíjfizetési kötelezettségen felül rugalmas, a befizetés mértéke egyéni élethelyzethez igazítható;
  • eseti befizetés is teljesíthető;
  • a munkáltató is támogathatja (béren kívüli juttatás);
  • az állam adó-visszatérítés útján támogatja;
  • nem igényel magas szintű befektetési ismereteket;
  • ha a pénztár ezt biztosítja, akkor kockázatvállalási hajlandóságának és hozamvárakozásának megfelelő befektetési portfóliók közül lehet választani;
  • a megtakarítás örökölhető, haláleseti kedvezményezett jelölhető.

Előnyök munkáltatók számára

A pénztártag mellett a munkáltató is fizethet munkavállalója számára tagdíjat, ezzel támogatva a munkavállaló nyugdíjcélú megtakarítását, ezzel pedig növelheti a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget.

A munkáltató munkavállalója számlájára fizethet havi rendszerességgel vagy akár eseti jelleggel. A befizetés lehet fix összegű vagy a munkabérhez igazodó, annak meghatározott százaléka, vagy cafeteria rendszer keretében akár eltérő összeg is lehet. 2019-től munkáltatói tagdíjátvállalás munkabérként adózik.

Előnyök egyéni tagok számára

A nyugdíjpénztári megtakarítás örökölhető. A pénztártag halála esetére egyéni számlájának örököseként természetes személy kedvezményezettet jelölhet, aki jogosult a számlán lévő összegről rendelkezni. Egyidejűleg akár több kedvezményezett is jelölhető.

Az önkéntes pénztárak tagjai befizetéseik, illetve munkáltatóik hozzájárulásai (befizetései) után évente 20%, akár 150 ezer forint adóvisszatérítést kapnak adóhatóságtól, melyet a NAV a tag saját egyéni számlájára utal. Az önkéntes nyugdíjpénztári tag 10 év várakozási idő után kérheti a számláján lévő összeg kifizetését. 10 év alatt keletkezett hozam összege adó- és járulékmentesen vehető fel.

A befektetéseket szakmailag kimagasló pénzügyi szervezetek kezelik, így a nyugdíjpénztári tagság komolyabb pénzügyi szakértelmet nem igényel. A választható portfóliós rendszernek köszönhetően pedig akár több, különböző pénzügyi konstrukció közül is választhatnak a pénztártagok.

A tagoknak lehetősége nyílik a nyugdíjpénztári tagság kezdetétől számítva 10 év után számlájukról kifizetést igényelniük. Az ilyen kifizetés történhet a tagság megszüntetésével, ilyenkor a teljes nyugdípénztári számal egyenleg egyösszegben kifizetésre kerül. A tagság megtartása mellett az alábbi kifizetési formák léteznek: a teljes egyenleg, tőke és hozam; az egyenleg egy része, pl. az adómentes hozam teljes összege; az egyenleg egy része, az adómentes hozam és adómentes tőke.