Pénztári adóvisszatérítési kisokos

Így kaphatnak akár 150 ezer forint szja-visszatérítést a nyugdíj- és egészségpénztári tagok

Az állam évi akár 150 ezer forint szja-visszatérítéssel ösztönzi az öngondoskodás két speciális formáját, a nyugdíj- és az egészségpénztári előtakarékoskodást. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy a számlánkra kerüljön ez a pénz.

  • Az első és legfontosabb kérdés: rendelkezünk-e nyugdíj- és/vagy egészségpénztári tagsággal?
  • Ha a válasz igen, akkor ellenőrizzük, hogy az idén mennyi befizetés történt, akár a munkáltatónk, akár mi utaltunk.
  • Ezt követően nézzünk utána, hogy az idén az adókedvezményeket is figyelembe véve mennyi szja-t fizettünk/fizetünk (vonatkozik-e ránk például a családi adókedvezmény vagy a 25 év alattiak mentessége), vagyis élhetünk-e az adóvisszatérítés lehetőségével.
  • Ha ez megtörtént, már csak összhangba kell hozni a kettőt: a pénztári megtakarítások után 20 százalékos, de legfeljebb 150 ezer forint szja-visszatérítést biztosít az állam. A maximális adóvisszatérítéshez tehát egyrészt arra van szükség, hogy az idei pénztári befizetések (munkáltatói és tagi együtt) elérjék a 750.000 forintot, másrészt az év során legalább 150.000 forintot tegyen ki a tőlünk levont személyi jövedelemadó. Ha nem tudjuk a legmagasabb összeget visszaigényelni, akkor sem érdemes csüggedni, hiszen ennél kisebb pénzt is kár volna veszni hagyni.
  • Ha még nem rendelkezünk nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, viszont igénybe tudnánk venni az szja-visszatérítést, akkor érdemes megfontolni a belépést – ez ma már akár online is egyszerűen megoldható.

Melyik nyugdíjpénztárt válasszam?  |  Melyik egészségpénztárt válasszam?

  • Aki megteheti, érdemes akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani a szükséges 750.000 forintot, hiszen ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű biztos hozamot nemigen tud más befektetés. Az adóvisszatérítés ráadásul számos módon felhasználható: növelhetjük vele nyugdíjmegtakarításainkat, egészségpénztárba helyezve pedig nem csak a saját, de akár a hozzátartozóink egészséggel összefüggő kiadásai is fedezhetők, sőt, a gyermekvállalással és a beiskolázással járó kiadások, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés is finanszírozható.

Az adóvisszatérítés szempontjából fontos, hogy az utalásoknak az idei utolsó banki munkanapig, azaz december 29-ig kell beérkezniük a pénztári számlákra.

Ha további kérdései lennének a pénztárakkal kapcsolatban, kattintson!

Nyugdíjpénztárak

Egészségpénztárak