Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége és a Generali Alapkezelő rendezvényt tartott a fekete hattyú jelenségéről. A február 10-én megtartott klubrendezvényen előadott a szektorért felelős Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetője, Dr. Túri Anikó államtitkár asszony is, akivel az előadása után lehetőségük volt a jelenlevőknek részt venni egy kötetlen beszélgetésben. Ezt követően a közönség megismerhette Nassim Nincholas Taleb munkásságát a fekete hattyú jelenségéről és lehetőségeiről, Füleki Ferenc előadásában.

Nassim Nincholas Taleb A fekete hattyú – Hogyan védjük ki a védhetetlent című könyvében fejti ki, hogy a megfelelő befektetési stratégiát használva miként tudunk akár profitálni is a rendkívüli események tőkepiaci hatásaiból. Az író bemutatja, hogy mi a jelnetősége a hosszútávú vagyonkezelésben a zaj-jel aránynak, a korrelációknak, az MDD-nek (Maximum Drawdown), a sharpe-nak és egyéb releváns mutatóknak.

A rendezvényt a Generali Alapkezelő portfóliómenedzsereinek kerekasztal- beszélgetése zárta, ahol párhuzamba hozták a fekete hattyú jelenség gondolatiságát a piaci mozgásokkal és a tőkepiaci lehetőségekkel.